czwartek, 25 marca 2010

Uprawa i pielęgnacja gleb

Prawidłowa pielęgnacja i uprawa gleby sprawi, że Twoje rośliny będa się prawidłowo i zdrowo rozwijać. Plony, które osiągniesz dadzą Ci niezwykła satysfakcję i wzbudzą podziw wśród sąsiadów.

Uprawa Gleby

Przekopywanie gleby jest podstawowym zabiegiem uprawowym stosowanym przez ogrodnika. Trzeba przekopać każdą glebę, która jest uprawiana po raz pierwszy lub z której właśnie usunięto uprawiane rośliny. Narzędziem używanym zwykle do kopania jest łopata, ale na ciężkiej glebie widły są łatwiejsze w użyciu, a tak samo efektywne. Wybór zależy od zwięzłości gleby. Jeśli przesypuje się przez widły, to trzeba używać łopaty. Jest wiele powodów przekopywania gleby. Najważniejsze to rozdrobnienie i rozbijanie gleby tak, aby usunąć nadmiar wody i aby mogły w niej rozrastać się korzenie roślin w poszukiwaniu wody oraz składników pokarmowych. Kiedy gleba zostanie rozdrobniona, łatwiej dociera do niej powietrze, niezbędne do oddychania korzeni i roślin. Przekopanie zapewnie odpowiednie przygotowanie gleby do siewu i sadzenia roślin. W czasie przekopywania zostają przemieszczone w głąb rosnące w niej chwasty i ich nasiona, a to ogranicza konkurencję, którą napotykają młode rośliny w pierwszych tygodniach rozwoju. Kopanie umożliwia również staranne i dokładne wkopanie substancji organicznej, takiej jak na przykład kompost ogrodowy, który jest niezbędny do powstania próchnicy glebowej i do uzyskania dobrych plonów. W przeciętnych warunkach ogrodowych należy przynajmniej raz w roku stosować nawóz organiczny (kompost, obornik) jak i nawozy mineralne.

uprawa glebyPrzekopywanie gleby na jeden sztych

1.Gdy kopimy na jeden sztych użyj sznurka,


aby wytyczyć kierunek pierwszej bruzdy,


której szerokość powinna wynosić 23-25cm





przekopanie gleby2. Posługując się szpadlem należy starannie zdjąć z zaznaczonego obszaru znajdujące się


na powierzchni pozostałości roślin, w tym również chwastów





przekopanie gleby3. Należy przekopać glebę na głębokość łopaty,


glebę zdjętą z powierzchni przenieść i wykorzystać


do wypełnienia ostatniej bruzdy.




przekopanie gleby4. Oczyścić luźną glebę na dnie bruzdy.


Jest ona teraz gotowa na nasypanie


gleby z kolejnej bruzdy.






uprawa gleby5. Jeśli powierzchnia gleby nie jest silnie zachwaszczona,


to powinno się odwrócić glebę z drugiej bruzdy i przenieść


do pierwszej bez rozdrabniania. Należy przesuwać się


w dół działki, odwracając glebę i przenosząc ją do poprzedniej


bruzdy, podobnie jak wcześniej.



przekopanie gleby6.Pozostaw bruzdę otwartą i wolną tak,


żeby było miejsce na umieszczenie gleby z


następnej bruzdy. Ostatnią bruzdę należy wypełnić


ziemią wykopaną z pierwszej bruzdy.

Jeśli przekopujesz glebę jesienią pod uprawę warzyw,


pozostaw ją do wiosny, w ostrej skibie, aby podlegała


działaniu czynników atmosferycznych.


uprawa gleby7.Widły o płaskich zębach


są narzędziem najbardziej przydatnym do rozdrabniania


przekopanej wcześniej gleby, przygotowanej do wysiewu


lub sadzenia roślin. Można jej już nie kopać, ale rozbić


grudy dolną częścią wideł lub specjalnie do tego


przystosowanymi spulchniaczami do gleby.


przekopanie gleby8. Używając grabie


przygotuj glebę do wysiewu,


grabiąc ją starannie do przodu i do tyłu.


Należy usunąć kamienie lub twarde bryły,


które zatrzymały się na zębach grabi.


---
Autorem artykułu jest Tomasz Turostowski
Profesjonalne narzędzia ogrodnicze!


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz